Historia sadownictwa na ziemi sandomierskiej

Jabłka z sandomierskiego sadu

Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z artykułem:

 

"Historia sadownictwa na ziemi sandomierskiej"

opracowanego przez Pana Adama Furę - Dyrektora Oddziału ŚODR w Sandomierzu, który ukazał się na łamach portalu sadowniczego sadownictwo.agro.pl.

 

Czy wiemy jak zdrowe i cenne są jabłka?

JABŁKO – jadalny, kulisty owoc jabłoni o soczystym i chrupkim miąższu, zawierający większość witamin i minerałów (przede wszystkim potas usprawniający pracę serca i układu nerwowego), błonnik roślinny, kwercetynę (przeciwutleniacz uszczelniający naczynia krwionośne), pektynę (korzystnie wpływającą na jelitową florę bakteryjną). Spożywany na surowo posiada niską wartość na indeksie glikemicznym. Szeroko wykorzystywany w kuchni jako składnik kompotów, sałatek owocowych i warzywnych, dodatek do potraw mięsnych, sosów, deserów i ciast.

Czytaj więcej: Czy wiemy jak zdrowe i cenne są jabłka?